Er zijn talloze gezondheidsonderzoeken gedaan naar vitamine C, één van de bekendste vitamines, en waar vitamine C goed voor is. De vele gunstige effecten zijn herhaaldelijk aangetoond door klinisch onderzoek en uitvoerige studies. 

In dit artikel vind je een aantal van de bewezen gunstige effecten van vitamine C, die bijdragen aan je welzijn.

Inhoud artikel

Wat is vitamine C?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een in wateroplosbare vitamine die essentieel is voor het goed functioneren van het lichaam. Ons lichaam kan het niet zelf aanmaken, dus moeten we het uit onze voeding halen. Vitamine C speelt een belangrijke rol in verschillende biologische processen.

Waar is vitamine C goed voor?

  1. Ondersteuning van het immuunsysteem

    Hoewel bepaalde mechanismen die inwerken op de cellen van het immuunsysteem slechts gedeeltelijk worden begrepen, is vastgesteld dat vitamine C bijdraagt aan de normale werking van het immuunsysteem.

  2. Verminderde vermoeidheid en verhoogde energiereserves1

    Eén van de voordelen van vitamine C is dat het het energieniveau verbetert. Voor mensen met bloedarmoede verhoogt vitamine C de ijzeropname. IJzer speelt een belangrijke rol bij het behouden van een optimale circulatie van zuurstof in je lichaam, wat op zijn beurt helpt om vermoeidheid te verminderen.

    Tijdens intensieve of langdurige inspanning doet het lichaam een beroep op zijn energiereserves. Ascorbinezuur heeft het opmerkelijke vermogen om de reserves van het lichaam te helpen aanvullen. Dit resulteert in een verhoging van het energieniveau, met een effectieve werking tegen vermoeidheid.2 

  3. Vermindering oxidatieve stress en bescherming van de lichaamscellen3

    Wat veroorzaakt oxidatieve stress?
    Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door een overmatige productie van vrije radicalen (moleculen met schadelijke effecten) die ons lichaam niet kan neutraliseren.

    Oxidatieve stress kan de lichaamscellen beschadigen en zo het verouderingsproces versnellen. Vitamine C vermindert oxidatieve stress door deze cellen te beschermen.

    Sommige onderzoeken suggereren echter dat vitamine C deze oxidatieve kan helpen bestrijden door zogenaamde 'vrije radicalen' te neutraliseren, en zo een gunstig effect kan hebben op onze cellen en ons welzijn. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. In de tussentijd zou het eten van voedingsmiddelen die vitamine C bevatten kunnen helpen om ons lichaam in balans en gezond te houden.4

Vitamine C draagt bij tot het remmen van ontstekingen

Wat te doen bij een tekort aan vitamine C?5

Helaas zijn de voordelen van vitamine C niet merkbaar als er sprake is van een tekort. Vitamine C-tekort wordt vaak gezien bij risicogroepen zoals rokers, passieve rokers, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die lijden aan ziekten en malabsorptie. 

Ons lichaam is niet in staat om vitamine C aan te maken, dus we kunnen het alleen uit ons voedsel halen. Een vitamine C-tekort is daarom altijd te wijten aan een slecht gevarieerd dieet of onvoldoende inname van voedsel. Mensen die te veel alcohol drinken lopen een groter risico op een vitamine C-tekort, hebben meer kans op een tekort, omdat alcohol het vermogen van het lichaam om vitaminen op te nemen vermindert. Extreem vitamine C-tekort staat ook bekend als 'scheurbuik'. Scheurbuik kwam vroeger veel voor op schepen door de snelle veroudering van fruit en groenten.

Om een tekort aan vitamine C te voorkomen, kun je de volgende stappen nemen:

  1. Om de voordelen van vitamine C te genieten, moet je je voeding optimaliseren. Controleer wat je eet en drinkt en zorg ervoor dat je voldoende producten binnenkrijgt die vitamine C bevatten.
  2. Neem supplementen om de juiste hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen.
Waar is vitamine C goed voor?

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C is van nature aanwezig in verschillende soorten fruit en groenten. Als je de aanbevolen vijf porties groenten en fruit per dag eet, kom je al een heel eind in de richting van de dagelijkse behoefte aan deze vitamine.

Vitamine C is echter fragiel en verandert gemakkelijk wanneer voedsel wordt gekookt, en kan verdwijnen in kookvloeistoffen. Het is daarom essentieel om elke dag verse groenten en fruit te eten.

Om deze aanbeveling te illustreren, volgen hier enkele voorbeelden van vitamine C-rijk fruit en groenten die het best vers worden gegeten: acerola, zwarte bessen, peterselie, paprika, kiwi, papaja, enz. Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels en grapefruit bevatten ook vitamine C, hoewel ze niet de rijkste bronnen van deze vitamine zijn.

Voedingsmiddelen met de meeste vitamine Cmg per portie van 100 g (gemiddeld gehalte)
Acerola2850
Guave228
Verse zwarte bessen181
Verse peterselie177
Verse groene, rode en gele paprika121
Rauwe brocolli106
Kiwi81,9

Een evenwichtige voeding levert over het algemeen voldoende vitamine C. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om vitamine C supplementen te nemen. Tegenwoordig gaat de kwaliteit van voedsel achteruit als gevolg van massaproductie. Dit kan de reden zijn waarom we niet genoeg vitamine C binnenkrijgen.

Moeten we dan meer voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine C?

Lees hier meer over de rijkste voedselbronnen die je vitamine C-inname kunnen verhogen.

Aanbevolen dagelijkse dosis6

Vanaf 15 jaar110 mg/dag
11 - 14 jaar100 mg/dag
7 - 10 jaar90 mg/dag
4 - 6 jaar75 mg/dag
1 - 3 jaar60 mg/dag
7 - 12 maand50 mg/dag
0 - 6 maand50 mg/dag

De aanbevelingen voor de inname van vitamine C zijn 120 mg per dag voor zwangere vrouwen en 150 mg per dag voor vrouwen die borstvoeding geven. 

UPSA-C ENERGY 1000mg - Bruistabletten

Maak UPSA-C ENERGY onderdeel van je dagelijks leven

UPSA-C draagt bij tot een normaal energiemetabolisme, vermindert vermoeidheid en staat er ook om bekend dat het bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem.

Andere artikelen over vitamine C

Vitamine C en voeding: top 7 rijkste voedingsmiddelen

Neem vitamine C op in je dieet en ontdek de vele vruchten en groenten die rijk zijn aan vitamine C.

Ontdek in dit artikel de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine C.

Bevorder je welzijn met een vitamine C-supplement

Leer hoe het nemen van een vitamine C-supplement je algehele welzijn kan ondersteunen.

Ontdek de kracht van het aanvullen van je voeding met vitamine C.

FAQ

Acerola is een vrucht die rijk is aan vitamine C. Het is dus een andere natuurlijke bron van vitamine C. Het staat ook bekend om zijn antioxiderende eigenschappen.

Acerola is zeer rijk aan vitamine C. Acerola is zelfs 50 tot 100 keer geconcentreerder in vitamine C dan sinaasappel of citroen1.

Acerola is een vrucht die rijk is aan vitamine C, die bijdraagt tot: 

  • Vermindering van vermoeidheid/normale energiestofwisseling
  • Verhoogde ijzeropname
  • Normale werking van het immuunsysteem

Voor meer informatie, klik hier.

1M.D. Norman W. Clein | https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022347656801595
 

De maximale aanbevolen dagelijkse dosis voor volwassenen is 2000 mg.

Volgens de Hoge Gezondheidsraad, hoewel er enkele ongewenste effecten kunnen optreden (bij innames van meer dan 1000 mg/dag), is er geen bewijs voor een ernstig toxisch effect. Als de aanbevolen dagelijkse dosis echter wordt overschreden, kunnen bijwerkingen zoals spijsverteringsproblemen (diarree) optreden.

Het is niet aan te raden om een vitamine C-rijk voedingssupplement te nemen tijdens de zwangerschap1 en/of borstvoeding zonder medisch advies. Raadpleeg een gezondheidsdeskundige voordat u ons UPSA vitamine C product inneemt.

Een zwangere vrouw ondergaat grote hormonale en lichamelijke veranderingen. Haar vitaminebehoefte is daarom nog groter om haar lichaam goed te laten functioneren.

Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven hebben daarom een hogere dagelijkse dosis vitamine C nodig dan aanbevolen voor volwassenen (110 mg). Het is daarom belangrijk om een gezond dieet te volgen dat rijk is aan fruit en groenten om deze inname te garanderen.

Aanbevolen dagelijkse dosis tijdens de zwangerschap: 120 mg/dag1
Aanbevolen dagelijkse dosis tijdens borstvoeding: 150 mg/dag1

1 Voedingsaanbevelingen Hoge Gezondheidsraad | September 2016 https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9285_voedingsaanbev_16122016_a5.pdf 

1 Sang-Yeon Suh, Woo Kyung Bae, Hong-Yup Ahn, Sung-Eun Choi, Gyou-Chul Jung, Chang Hwan Yeom | 2012 Jan | https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22264303/ 
2 Melvyn R. Werbach, M.D. | https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=b60f12344f308f4789167c19cf9664960a54aa4a 
3 Angélique M E Spoelstra-de Man, Paul W G Elbers, Heleen M Oudemans-Van Straaten | 2018 Aug | https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29864039/ 
4J Am Coll Nutr | 2003 Feb | https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12569111/ 
5 La Revue de Médecine Interne Volume 25, Issue 12 | December 2004 | https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0248866304001420 
6 Recommandations nutritionnelles | https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/css_9164_9174_avis_recommandations_nutritionnelles.pdf
 

Voedingssupplement. Kan een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl niet vervangen. Vraag raad aan je apotheker. Vitamine C draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid, de normale werking van het immuunsysteem.